Assalamualaikum,
Kali ni nak share cara-cara untuk buat sos karamel yang boleh cicah dengan churros atau apa-apa jenis desert. Boleh try. Senang je.
Kali ni nak share cara-cara untuk buat sos karamel yang boleh cicah dengan churros atau apa-apa jenis desert. Boleh try. Senang je.
Bahan-bahan:
- 1 cawan (200g) gula kasar
- 6 sudu besar (90g) butter, potong kepada 6 bahagian kecil
- 1/2 cawan (120ml) thickened cream (brand Pauls)
- 1 sudu kecil garam
Cara-cara:

1. Panaskan gula kasar di dalam
periuk dengan suhu sederhana dan pastikan api kecil. Sentiasa kacau dengan
menggunakan spatula getah yang boleh tahan suhu yang panas atau boleh guna
senduk kayu.
|
2. Gula akan jadi macam berketul-ketul apabila dipanaskan dan perlahan-lahan akan cair sehingga melekit berwarna kuning keemasan. Jaga-jaga jangan sampai hangus.
|

3. Apabila gula telah cair sepenuhnya,
masukkan butter. Berhati-hati ketika masukkan butter sebab gula tadi akan
membuak bila ditambah butter.
|
4. Campuran ini lah yang dinamakan karamel. Kacau karamel dan butter tadi
sehingga sebati, dalam masa 2-3 minit.
|
5. Tuangkan 1/2 cawan thickened cream
secara perlahan-lahan sambil kacau. Memandangkan thickened cream tu suhunya
sejuk dan karamel pula panas, campuran tadi akan berbuih apabila
ditambah.
|
6. Biarkan campuran tadi mendidih selama 1
minit. Tak lama kemudian campuran yang mendidih tadi akan turun semula.
|
7) Tutup api dan tambah 1 sudu teh garam dan kacau. Biarkan ia sejuk sehingga suhu bilik sebelum dihidang atau disimpan ke dalam botol.
![]() |
| Boleh cicah dengan churros. |
Siapa yang nak try buat Churros, boleh tengok resepi kat sini RESEPI CHURROS.
Credit to Sally's Baking Addiction








Saya merupakan Certified Shaklee Product Consultant sejak tahun 2015. Kepakaran saya adalah membantu menyelesaikan masalah mereka yang tidak tahu untuk memilih suplemen yang sesuai dan memenuhi keperluan tubuh badan.

No comments:
Post a Comment